Nieuws

Voor oude items zie het Nieuws-archief 




NAJAARS-veiling Bubb Kuyper Haarlem
Tijdens de halfjaarlijkse veiling van Bubb Kuyper worden, behalve vele boeken in alle soorten en maten, 130 kleine en grote kavels exlibris en kleingrafiek geveild. Kijk voor meer informatie op de pagina Agenda.

Lentenummer Grafiekwereld is uit
De narcissen schieten uit de grond en dat is gewoonlijk een voorbode van de komst van het voorjaarsnummer van Grafiekwereld, ook dit jaar weer. De inhoud van dit nummer is niet minder fleurig dan de lenteflora, en nog uitbundiger dan voorheen, want er zijn nu 36 i.p.v. 24 pagina’s. In deze jaargang komt in elk nummer een vrouwelijke kunstenaar aan bod, als eerste Wendelien Schönfeld, in een uitgebreid artikel over haar grafisch werk, van de hand van Pieter Jonker. In de volgende nummers zal er aandacht zijn voor Gea Karhof, Joanna Quispel en Claudia van de Leur. Verder is er een bijdrage van Peter Kooij over de wat minder bekende kunstenaar Adrianus Visser (1899-1962), gevolgd door een artikel van Maarten Giltay Veth over nieuwjaarswensen met een zinvolle boodschap. Cees Lith presenteert 10 exlibriscuriositeiten en Evert Veldhuizen behandelt een Indisch exlibris van C.A. Lion Cachet. Onze voorzitter Connie Stumpel toont en bespreekt haar nieuwe exlibris en Anneüs van der Bee laat zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in de boekenverkoop. Bij dit nummer werden weer de gebruikelijke bijlagen meegezonden: de nieuwsbrief van de secretaris en Antiquariaatsaanbieding nr. 161 en als klap op de vuurpijl Nobilis Cahier 16 over het werk van Antje Veldstra. Op de pagina Publicaties is een preview van dit nummer te vinden.
Lentenummer Grafiekwereld en Nobilis Cahier 16

Exlibriswereld op MABP in Maastricht
Op de 15e Maastricht Antiquarian Book and Print Fair (MABP) die van 10 t/m 12 maart gehouden werd in de Sint-Janskerk in de Limburgse hoofdstad, heeft onze vereniging een serieuze poging gedaan om zichzelf en zijn activiteiten onder een breder publiek bekendheid te geven. De nieuwe flyer en ook ander promotiemateriaal werd in ruime mate verspreid onder de bezoekers. Het heeft alvast één nieuw lid opgeleverd. Hopelijk volgen er meer...



D'Artagnan prent

In Maastricht wordt dit jaar stilgestaan bij de 350e sterfdag van de vermaarde graaf D’Artagnan. Deze sneuvelde tijdens het beleg van Maastricht op 25 juni 1673, in de rang van eerste musketier in het leger van de Franse koning Lodewijk XIV. Ter gelegenheid van dit feit is een een herinneringsprent (cad) verschenen van de hand van Chris Leenders. Wie in het bezit wil komen van een genummerd en gesigneerd exemplaar van deze prent kan zich via e-mail wenden tot Connie Stumpel, voorzitter van Exlibriswereld. De prijs van de prent is € 10,00 (excl. verzendkosten).

Vlnr Camille Oostwegel, Connie Stumpel en Chris Leenders bij de presentatie van de prent.



Exlibriswereld aanwezig op MABP, Maastricht
Van vrijdag 10 t/m zondag 12 maart vindt in Maastricht voor de 15e keer de Maastricht Antiquarian Book and Print Fair (MABP) plaats. Het evenement speelt zich af in de Sint Janskerk, Vrijthof 24. Onze vereniging zal op deze beurs aanwezig zijn met een informatiestand, om het exlibris en de kleingrafiek te promoten en zo mogelijk nieuwe leden te werven. De openingstijden zijn: vrijdag van 14.00 tot 19.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 5,00 (jongeren onder de 18 gratis). Nadere informatie over de Fair is te vinden op de website van MABP.

MABP in de Sint Janskerk (foto MABP)

Geslaagde ruildag in Valkenswaard
Op 11 februari jl vond in het Steendrukmuseum in Valkenswaard de eerste Exlibriswereld-ruildag van 2023 plaats. De opkomst was verrassend groot, een bewijs dat er nog volop leven in de exlibriswereld zit. Ook onze Belgische vrienden waren weer in ruime getale aanwezig. Traditiegetrouw werd een lithografie van Hedwig Pauwels onthuld die de aanwezigen voor een vriendelijke prijs konden aanschaffen. Van de dag is een fotoreportage te bekijken op de pagina Fotogalerij.
Hedwig Pauwels en zijn nieuwe prent

Grafiekwereld nummer 4 verschenen
Nummer 4 van de huidige jaargang van Grafiekwereld is onlangs verschenen en verzonden. In deze uitgave vinden we bijdragen van Evert Veldhuizen over de Tsjechische graficus Oldřich Jelen,van Kees Bremer over een exlibris van de Hongaar Endre Vadasz, en van Coen Geertsema over zijn naspeuringen aangaande het kleine exlibrisoeuvre van Melie van der Meij. Maarten Giltay Veth maakt ons deelgenoot van zijn 10 mooiste exemplaren gelegenheidsgrafiek van niet-Nederlandse kunstenaars. De column van Anneüs van der Bee mag natuurlijk ook niet ontbreken. Hij blikt weemoedig terug op de tijd dat hij zijn eerste schreden in de exlibriswereld zette... Bij dit laatste nummer van Grafiekwereld is wederom een premieprent gevoegd, dit keer een kleurenlitho van de bovengenoemde Oldřich Jelen. Hij heeft er twee vervaardigd; wie de ontbrekende prent à € 10 wil aanschaffen, wende zich tot Maarten Giltay Veth (voor contactgegevens zie het blad).  Het mededelingenkatern van de secretaris en Antiquariaatsaanbieding 160 completeren deze decemberzending. Voor een preview van dit nummer zie de pagina Publicaties.