Agenda

Voor oude items zie het Agenda-archiefExpositie grafiek Jan Mankes, Bakhuizen 5 augustus t/m 25 november 2018
In bovengenoemde periode is in Galerie Homan-Hupkens in Prent en Beeld een tentoonstelling te zien van het bijzondere grafisch werk van de kunstschilder/graficus Jan Mankes (1889-1920). De grafiek van Mankes (hiernaast een zelfportret in houtsnede) is tamelijk zeldzaam; de oplagen lagen meestal tussen de 20 en 50 exemplaren. Originele grafiek van Mankes is erg gewild en vanwege die relatieve zeldzaamheid behoorlijk prijzig Deze tentoonstelling is samengesteld uit posthume afdrukken door William Kuik van de originele houtblokken. Deze prenten zijn in de galerie voor bescheiden bedragen te koop. De expositie is te bezoeken op iedere eerste zondag van de maand, van 12.00 tot 17.00 uur, en op afspraak. De galerie is te vinden in het Friese Bakhuizen, aan de Gaestwei 14. Verdere gegevens, ook over Jan Mankes, zijn te lezen in de jongste Nieuwsbrief van Homan en Hupkens.

Herfstruildag Graphia, Hasselt 17 november 2018
Op zaterdag 17 november houdt de Belgische ex-librisvereniging Graphia zijn najaarsruildag, en wel in het StadsMus, Maastrichterstraat 85, B-3500 Hasselt; aanvang 10.00 uur, einde 17.00 uur.

Expositie collectie Dirk Mattelaer, Sint-Niklaas (B) 23 november t/m 6 januari 2019
De Bibliotheek van Sint-Niklaas, Hendrik Heymanplein 3, organiseert in samenwerking met onze Belgische zustervereniging Graphia een tentoonstelling  met exlibris uit de collectie van de Belgische verzamelaar Dirk Mattelaer. Aanleiding voor deze expositie is de viering van 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog. Te zien zijn exlibris die met het thema van de Groote Oorlog samenhangen. De opening zal plaats vinden op vrijdag 23 november om 19.00 uur. Leden van Exlibriswereld zijn hierbij van harte uitgenodigd door het bestuur van Graphia. Bekijk de uitnodiging.

Veiling Bubb Kuyper, Haarlem 27 t/m 30 november 2018
Eind november vindt in Haarlem de halfjaarlijkse boek- en prentveiling plaats van veilinghuis Bubb Kuyper. De veiling kent dit keer geen aparte afdeling Exlibris, maar binnen de categorie Modern art. Prints, drawings, watercolours and paintings zijn toch een 16-tal kavels met exlibris en andere kleingrafiek opgenomen. Het grootste kavel omvat zo'n 750 bladen. Bovendien is er een ruim aanbod van werk van Maurits Escher, waaronder ook een aantal exlibris. Het onderdeel Modern art van de veiling vindt plaats op donderdag 29 november, aanvang 10.00 uur. De kijkdagen zijn van donderdag 22 t/m zondag 25 november, van 10.00 tot 16.00 uur. De online-catalogus van de gehele veiling is te vinden op de website van Kuyper. Adres: Kenaupark 30, 2011 MT  Haarlem.

Ruildag Exlibriswereld, 8 december 2018
Van deze bijeenkomst is nu ook de locatie bekend: Museum Boxtel (MUBO), Baroniestraat 18 in Boxtel. Voor deze gelegenheid zal Jan van Koolwijk een kleine expositie inrichten uit eigen collectie. Aanvang van de dag om 10.00 uur, einde ca. 16.00 uur. Thee, koffie en andere dranken zijn tegen schappelijke pijzen verkrijgbaar. Ook voor broodjes kan gezorgd worden.

Ruildagen Exlibriswereld in 2019
De volgende data zijn bepaald voor de jaarlijkse ruildagen in 2019:
  • 16 februari: Steendrukmuseum, Valkenswaard
  • 18 mei: Vergadercentrum H.F Witte, De Bilt
  • 12 oktober: Centrum voor Prentkunst, Fochteloo
  • 14 december: Haarlem
Nadere details omtrent locatie en invulling van de dagen volgt t.z.t.