Agenda

Voor oude items zie het Agenda-archief


Expositie Escher op reis, Leeuwarden 28 april t/m 28 oktober
In het kader van Leeuwarden Europese culturele hoofdstad is in het Fries Museum in Leeuwarden een interessante tentoonstelling te zien met veel grafisch werk van Maurits Escher, die wij natuurlijk ook kennen van een aantal exlibris. Er worden meer dan 80 originele prenten getoond, alsmede ca. 20 tekeningen en diverse foto's en voorwerpen. Het reisaspect van deze expositie beperkt zich voornamelijk tot Italië en Spanje, waar Escher veel inspiratie opdeed voor zijn prenten. Het museum is gevestigd aan het Wilhelminaplein 92 te Leeuwarden; de openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het museum adviseert voorafgaand aan uw bezoek online het gewenste aantal toegangskaarten aan te schaffen, om teleurstelling wegens grote drukte te voorkomen. Deze kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het museum.

Expositie De Ploeg, Groningen 9 juni - 4 november 2018
Vanaf zaterdag 9 juni t/m zondag 4 november is in GRID Grafisch Museum Groningen een interessante tentoonstelling te zien, die als titel draagt Capriolen in grafiek; De Ploeg 1918-1928. "Grafiek wordt al lang beschouwd als een beeldbepalend onderdeel van de kunst van De Ploeg uit de hoogtijdagen, en terecht: de oeuvres van vrijwel alle Ploegleden bevatten een schat aan sprankelende, inventieve en krachtige prenten. De tentoonstelling presenteert daarvan een ruime selectie: hoogtepunten die op een expositie gewijd aan dit onderwerp niet mogen ontbreken, naast onbekende werken die de grafische technieken en de kunstenaars in een nieuw licht plaatsen. In totaal worden zo'n zeventig etsen, lithografieën, hout- en linoleumsneden getoond van Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan G. Jordens, Jan Altink, Alida Pott, George Martens, Jan van der Zee, Wobbe Alkema, Ette Kleima, Johan Faber, Henk Melgers en H.N. Werkman", aldus de tekst op de tentoonstellingsflyer. Velen van de genoemde kunstenaars hebben zich ook in mindere of meerdere mate met het vervaardigen van exlibris beziggehouden. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, verzorgd door gastconservator Anneke de Vries. Het adres van het museum is Sint Jansstraat 2 te Groningen; openingstijden dinsdag t/m zondag, van 10.00 - 17.00 uur.

Expositie grafiek Jan Mankes, Bakhuizen 5 augustus t/m 25 november 2018
In bovengenoemde periode is in Galerie Homan-Hupkens in Prent en Beeld een tentoonstelling te zien van het bijzondere grafisch werk van de kunstschilder/graficus Jan Mankes (1889-1920). De grafiek van Mankes (hiernaast een zelfportret in houtsnede) is tamelijk zeldzaam; de oplagen lagen meestal tussen de 20 en 50 exemplaren. Originele grafiek van Mankes is erg gewild en vanwege die relatieve zeldzaamheid behoorlijk prijzig Deze tentoonstelling is samengesteld uit posthume afdrukken door William Kuik van de originele houtblokken. Deze prenten zijn in de galerie voor bescheiden bedragen te koop. De expositie is te bezoeken op iedere eerste zondag van de maand, van 12.00 tot 17.00 uur, en op afspraak. De galerie is te vinden in het Friese Bakhuizen, aan de Gaestwei 14. Verdere gegevens, ook over Jan Mankes, zijn te lezen in de jongste Nieuwsbrief van Homan en Hupkens.

Jaarvergadering ÖEG Oostenrijk, Mauerbach 24 t/m 26 augustus 2018
In verband met het FISAE-congres in Praag vindt de Oostenrijkse jaarbijeenkomst iets vroeger plaats dan gebruikelijk. Plaats van handeling is hotel Marienhof, Unterkirchbacherstraße 32, 3413 St. Andrä-Wördern. Het programma omvat lezingen, excursies, lunches en diners en uiteraard veel gelegenheid tot ruilen. Verdere informatie over het programma en de wijze van aanmelding is te vinden op de website van de ÖEG. De organisatie wijst erop dat de afstand van Mauerbach naar Praag slechts 300 km bedraagt, zodat men beide evenementen eventueel kan combineren.

FISAE-congres, Praag 28 augustus - 2 september 2018
Het FISAE-congres van 2018 wordt georganiseerd door de Tsjechische exlibrisvereniging SSPE en vindt plaats in Praag, van dinsdag 28 augustus tot en met zondag 2 september van dit jaar. Zowel het programma als het aanmeldingsformulier zijn beschikbaar in het Engels. Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 15 juni. In het kader van dit congres is tevens een exlibris-ontwerpwedstrijd uitgeschreven; inzendtermijn voor deze competitie is 30 april 2018. Ook van dit evenement is een reglement/deelnameformulier in het Engels beschikbaar.

Dag van de Prentkunst/ruildag Exlibriswereld, Fochteloo 6 oktober 2018
Plaats van handeling is het Centrum voor Prentkunst, Zuideinde 26b, Fochteloo. Nadere informatie volgt.

Herfstruildag Graphia, Hasselt 17 november 2018
Op zaterdag 17 november houdt de Belgische ex-librisvereniging Graphia zijn najaarsruildag, en wel in het StadsMus, Maastrichterstraat 85, B-3500 Hasselt; aanvang 10.00 uur, einde 17.00 uur.

Ruildag Exlibriswereld, 8 december 2018
Van deze bijeenkomst is nu ook de locatie bekend: Museum Boxtel (MUBO), Baroniestraat 18 in Boxtel. Mededelingen over verdere invulling volgen t.z.t.