Agenda

Voor oude items zie het Agenda-archief


Exposities Centrum voor Prentkunst, Fochteloo 2017
Vrijwel het hele jaar 2017 zijn in het Centrum voor Prentkunst van Stichting Nobilis in het Friese Fochteloo tentoonstellingen te zien met werk van diverse gerenommeerde grafici, onder wie Toon Wegner, Kurt Löb en Cees Andriessen.  Het adres van het Centrum luidt Zuideinde 26b te Fochteloo; de openingstijden zijn donderdag- t/m zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Bekijk de complete tentoonstellingskalender en/of de website van Stichting Nobilis.

Expositie Reinder Homan, Slochteren 30 september 2017 t/m 18 maart 2018
Reinder Homan: Fraeylemaborg, ets 2017

In het Koetshuis van Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren is van 30 september 2017 t/m 18 maart 2018 een tentoonstelling te zien met werk van de etser Reinder Homan (Smilde 1950). Speciaal voor deze expositie maakte Homan een sfeervolle ets van de Fraeylemaborg, tussen de lindebomen langs de borggracht. In de tentoonstelling is veel meer  nieuw werk te zien, maar tevens een keuze van oudere etsen uit de Jan Menze van Diepencollectie. "Het etsen is voor Homan een volkomen natuurlijke werkwijze, waarin zijn liefde voor de natuur zich het beste laat verbeelden. Deze Noordelijke Realist maakt portretten van een enkele boom of plant, maar ook hele bossen en bloeiende bermen, weiden in ochtendnevel of door parken omzoomde landhuizen", aldus de tekst in de uitnodiging voor de opening van de expositie. Deze vindt plaats op vrijdag 29 september, om 16.00 uur in de Grote Zaal van de Fraeylemaborg. Zie de uitnodiging voor meer details. Het adres van het landgoed is Hoofdweg 30, 9621 AL Slochteren; de openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Expositie Theo van Hoytema, Valkenswaard 4 november t/m 2 april 2018
Het Nederlands Steendrukmuseum zet vanaf 4 november de Haagse kunstenaar Theo van Hoytema in de spotlight met een overzichtsexpositie van zijn lithografische werk. Honderd jaar geleden, op 28 augustus 1917, overleed Theo van Hoytema. Hij is vooral bekend geworden door zijn kleurrijke kalenders en gedetailleerde sprookjesboeken, maar al zijn grafische werk is van zeer hoog niveau. Ook zijn enkele exlibris van zijn hand bekend. Nog steeds worden zijn vrije prenten beschouwd als het allerbeste wat ooit in ons land op steen is gezet. Dat was voor het Nederlands Steendrukmuseum reden genoeg om een expositie te wijden aan het oeuvre van deze voor Nederland bijzondere kunstenaar. Voor meer informatie over deze tentoonstelling, de openingstijden en routebeschrijving zie de website van het museum.

Expositie Marius Bauer, Den Haag 5 november t/m 3 december 2017
In 2017 is het 150 jaar geleden dat de kunstenaar Marius Bauer werd geboren. De Bauer Documentatie Stichting besteedt in het Bauerjaar 2017 extra aandacht aan deze schilder en etser met deze grote expositie in drie zalen van Pulchri Studio in Den Haag. De titel van de tentoonstelling luidt  Marius Bauer, Verslaafd aan het Oosten.  Marius Bauer reisde veel in de Oriënt. Al op 19-jarige leeftijd kon hij op kosten van kunsthandelaar E.J. van Wisselingh zijn eerste reis naar Constantinopel te maken. Hij kwam terug met meer dan honderd tekeningen en volle schetsboekjes. Vele reizen volgden. Hij bezocht onder meer Turkije, Noord-Afrika, Brits-Indië (o.a. Delhi en Benares), Jerusalem en Nederlands-Indië. Het drukke straatbeeld, de kleurrijke bevolking en de schilderachtige omgeving in deze toen nog relatief weinig bekende gebieden vormden een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn ruimtelijke landschappen en exotische stedelijke taferelen. Bauer realiseerde een omvangrijk oeuvre van hoge kwaliteit, dat schilderijen, aquarellen en etsen omvat (en ook enkele exlibris). De expositie loopt van zondag 5 november t/m zondag 3 december 2017 (vrije toegang). Het adres van Pulchri is Lange Voorhout 15 in Den Haag (op een steenworp afstand van het Eschermuseum, ook interessant!); de openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur.

Workshop exlibris maken, Valkenswaard 11 november 2017
Litho-stenen
Altijd al een exlibris willen maken? Dat kan. Op zaterdag 11 november 2017 biedt het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard u de unieke gelegenheid deel te nemen aan een workshop steendrukken en tevens een eigen exlibris te maken. Deze workshop wordt geleid door de bekende Belgische kunstenaar Hedwig Pauwels en meester-drukker Francis Dierix. Deelnemers maken kennis met de fascinerende wereld van de lithografie en ontvangen tevens een zelf ontworpen en getekend exlibris in een oplage van 50 steendrukken. De dag begint om 10.00 uur; de kosten inclusief materialen, lunch, afsluitend drankje en de 50 afgedrukte exlibris bedragen € 135,00. Inschrijven is mogelijk tot 1 november 2017. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 8. Er zijn op het moment nog enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang. Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Lowies Giesen-Verbiest via tel.nr. 040-2049841 of via e-mail.

Ruildag Graphia, Hasselt 18 november 2017
De herfstruildag van onze Belgische zustervereniging Graphia vindt op zaterdag 18 november plaats in het Stadsmus, Maastrichterstraat 85 in Hasselt, aanvang 10.00 uur, einde 17.00 uur.

Grafiekveiling, Haarlem 23 november 2017
Bij veilinghuis Bubb Kuyper, Kenaupark 30, 2011 MT  Haarlem, vindt op donderdag 23 november vanaf 10.00 uur de halfjaarlijkse veiling van moderne kunst plaats, waaronder veel grafiek en ook enkele kavels exlibris. De catalogus is in te zien op de website van Kuyper.

Winterruildag Exlibriswereld, Esbeek 9 december 2017
Op zaterdag 9 december vindt van 10.30 tot 16.00 uur een ruildag van Exlibriswereld plaats, op een nieuwe locatie: het Andreas Schotel Museum, Dorpsstraat 2 in het Brabantse Esbeek (5085 EG). Rond het middaguur zal de conservator van het Museum, Peter Thoben, een inleiding houden over het museum en zijn collectie. Voor wie met de auto komt is er op 50 meter loopafstand van het museum een ruim parkeerterrein; per openbaar vervoer is het museum bereikbaar vanaf Tilburg Centraal Station met bus 143, uitstappen halte Esbeekseweg, ook vlakbij het museum.

Ruildag Exlibriswereld, Valkenswaard 17 februari 2018
De locatie is het Steendrukmuseum, Oranje Nassaustraat 8c, Valkenswaard. Nadere informatie volgt.

Jaarvergadering/ruildag Exlibriswereld, De Bilt 12 mei 2018
De jaarvergadering vindt plaats in het Vergadercentrum HF Witte, Henri Dunantplain 4, De Bilt. De zaal is open om 10.00 uur, de jaarvergadering begint om 11.00 uur. Nadere informatie volgt.

Dag van de Prentkunst/ruildag Exlibriswereld, Fochteloo 6 oktober 2018
Plaats van handeling is het Centrum voor Prentkunst, Zuideinde 26b, Fochteloo. Nadere informatie volgt.

Ruildag Exlibriswereld, 8 december 2018
Van deze bijeenkomst is vooralsnog alleen de datum bekend. Mededelingen over locatie en verdere invulling volgen t.z.t.