Agenda

Voor oude items zie het Agenda-archief


Exposities Centrum voor Prentkunst, Fochteloo 2017
Vrijwel het hele jaar 2017 zijn in het Centrum voor Prentkunst van Stichting Nobilis in het Friese Fochteloo tentoonstellingen te zien met werk van diverse gerenommeerde grafici, onder wie Toon Wegner, Kurt Löb en Cees Andriessen.  Het adres van het Centrum luidt Zuideinde 26b te Fochteloo; de openingstijden zijn donderdag- t/m zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Bekijk de complete tentoonstellingskalender en/of de website van Stichting Nobilis.

Expositie Han Bijvoet, Haarlem 1 april t/m 28 oktober 2017
In het KathedraalMuseum van de Nieuwe Sint Bavo aan de Leidsevaart 146 in Haarlem is in bovengenoemde periode een tentoonstelling te zien over het werk van de veelzijdige kunstenaar Han Bijvoet (*Amsterdam 1897, + Haarlem 1975). Bijvoet heeft een enorm oeuvre aan o.a. glas-in-loodramen, wandschilderingen en beeldhouwwerken nagelaten. Hij begon zijn opleiding aan de kunstnijverheidsschool in Haarlem, gevolgd door de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1916-1922) als leerling van Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst. Zijn levenswerk zijn de vele kunstwerken die in de Nieuwe Bavo in Haarlem te zien zijn. Meer dan veertig jaar werkte hij daar. Naast ramen en wandschilderingen zijn er ook houtsnijwerk voor biechtstoelen, lichtkronen, kruiswegstaties en vaandels van zijn hand te vinden. Naast religieuze kunst voerde Bijvoet ook opdrachten uit voor particulieren en instellingen en hij maakte ook een aantal ontwerpen voor exlibris en gelegenheidsgrafiek, waarvan hierbij een voorbeeld. De tentoonstelling in het KathedraalMuseum en de publicatie van bijbehorende monografie is een uitgelezen gelegenheid om deze bijzondere kunstenaar opnieuw te ontdekken. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 28 oktober voor het publiek geopend. Openingtijden: dinsdag t/m vrijdag van 10:00-16:00 en zaterdag van 11:00-15:00.

Jaarvergadering Exlibriswereld annex ruildag,  De Bilt 13 mei 2017
Op zaterdag 13 mei 2017 staat de jaarvergadering van Exlibriswereld op het programma, zoals gebruikelijk in Cultureel en Vergader Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, 3731CL  De Bilt. De jaarvergadering begint om 10.00 uur. NB De eerder aangekondigde veiling kan helaas niet doorgaan, wegens gebrek aan aangemelde kavels. Dat betekent dat er nog meer gelegenheid zal zijn om te ruilen en bij te praten.

Tentoonstelling Jaap Veldheer, Bergen NH 20 mei t/m 27 augustus 2017
In museum Kranenburgh in het Noord-Hollandse Bergen is een expositie ingericht over het werk van graficus Jaap Veldheer (1866-1954), getiteld Jaap Veldheer: reiziger in grafiek. Reislust, liefde voor het ambacht en engagement waren bepalende eigenschappen van Jaap Veldheer, die aan het begin van de vorige eeuw furore maakt met zijn houtsneden, etsen en zinkografieën. Als promotor en vernieuwer van de grafische kunst is hij tevens baanbrekend op het gebied van boekontwerp. Zijn belangstelling voor steden, kustgebieden en de zee prikkelt hem om vaak van plek te veranderen. Naast thuisbasis Haarlem werkt hij beurtelings in Den Haag en Amsterdam, maar ook regelmatig aan de Zuiderzeekust en in Noord-Kennemerland. Zijn liefde voor oude steden, havenplaatsen en stille dorpjes voeren hem ook naar België en Duitsland. Wanneer hij zich in 1900 tegelijk met de schilder Job Graadt van Roggen in Bergen vestigt, legt hij onbewust een eerste fundament voor het latere kunstenaarsdorp. In Veldheers kielzog volgen al spoedig tal van schilders, beeldhouwers, dichters en musici. Kranenburgh eert de gepassioneerde kwartiermaker met een tentoonstelling over de kunstenaar en zijn kunstenaarsvrienden, te zien vanaf zaterdag 20 mei 2017 in de oudbouw (villa). Veldheer heeft ook exlibris vervaardigd; op de expositie is hier een drietal van te zien (beschikbaar gesteld door verenigingslid Lambert Hermkens). Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor verdere informatie zie de website van Kranenburgh.

Veiling Bubb Kuyper, Haarlem 30 mei t/m 2 juni 2017
Tijdens de halfjaarlijkse boek- en prentveiling bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem, komen een 65-tal kavels, waaronder enkele grote, onder de hamer in de categorie "Ex libris and related art".  De veiling van deze kavels geschiedt in de avondsessie van donderdag 1 juni, aanvang 19.30 uur. De online-catalogus van de gehele veiling is te vinden op de website van Kuyper. Adres: Kenaupark 30, 2011 MT  Haarlem.

Dag van de Prentkunst, Fochteloo 7 oktober 2017
Noteer het vast in uw agenda: Dag van de Prentkunst in het Centrum voor Prentkunst van Stichting Nobilis in het Friese Fochteloo. Het dagprogramma zal t.z.t. hier vermeld worden; er zal in ieder geval een tentoonstelling te zien zijn van het Grafische werk van Cees Andriessen. Deze expositie wordt op deze dag officieel geopend, om 11.00 uur. Bekijk ook het volledige jaarprogramma van exposities in het Centrum voor Prentkunst.

Workshop exlibris maken, Valkenswaard 11 november 2017
Litho-stenen
Altijd al een exlibris willen maken? Dat kan. Op zaterdag 11 november 2017 biedt het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard u de unieke gelegenheid deel te nemen aan een workshop steendrukken en tevens een eigen exlibris te maken. Deze workshop wordt geleid door de bekende Belgische kunstenaar Hedwig Pauwels en meester-drukker Francis Dierix. Deelnemers maken kennis met de fascinerende wereld van de lithografie en ontvangen tevens een zelf ontworpen en getekend exlibris in een oplage van 50 steendrukken. De dag begint om 10.00 uur; de kosten inclusief materialen, lunch, afsluitend drankje en de 50 afgedrukte exlibris bedragen € 135,00. Inschrijven is mogelijk tot 1 november 2017. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 8. Er zijn op het moment nog enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang. Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Lowies Giesen-Verbiest via tel.nr. 040-2049841 of via e-mail.

Ruildag Graphia, Hasselt 18 november 2017
De herfstruildag van onze Belgische zustervereniging Graphia vindt op zaterdag 18 november plaats in het Stadsmus, Maastrichterstraat 85 in Hasselt, aanvang 10.00 uur, einde 17.00 uur.

Winterruildag Exlibriswereld, Esbeek 9 december 2017
Op zaterdag 9 december vindt van 10.30 tot 16.00 uur een ruildag van Exlibriswereld plaats, op een nieuwe locatie: het Andreas Schotel Museum, Dorpsstraat 2 in het Brabantse Esbeek (5085 EG). Rond het middaguur zal de conservator van het Museum, Peter Thoben, een inleiding houden over het museum en zijn collectie. Voor wie met de auto komt is er op 50 meter loopafstand van het museum een ruim parkeerterrein; per openbaar vervoer is het museum bereikbaar vanaf Tilburg Centraal Station met bus 143, uitstappen halte Esbeekseweg, ook vlakbij het museum.