Agenda

Voor oude items zie het Agenda-archief


Exposities Centrum voor Prentkunst, Fochteloo 2017
Vrijwel het hele jaar 2017 zijn in het Centrum voor Prentkunst van Stichting Nobilis in het Friese Fochteloo tentoonstellingen te zien met werk van diverse gerenommeerde grafici, onder wie Toon Wegner, Kurt Löb en Cees Andriessen.  Het adres van het Centrum luidt Zuideinde 26b te Fochteloo; de openingstijden zijn donderdag- t/m zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Bekijk de complete tentoonstellingskalender en/of de website van Stichting Nobilis.

Expositie Han Bijvoet, Haarlem 1 april t/m 28 oktober 2017
In het KathedraalMuseum van de Nieuwe Sint Bavo aan de Leidsevaart 146 in Haarlem is in bovengenoemde periode een tentoonstelling te zien over het werk van de veelzijdige kunstenaar Han Bijvoet (*Amsterdam 1897, + Haarlem 1975). Bijvoet heeft een enorm oeuvre aan o.a. glas-in-loodramen, wandschilderingen en beeldhouwwerken nagelaten. Hij begon zijn opleiding aan de kunstnijverheidsschool in Haarlem, gevolgd door de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1916-1922) als leerling van Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst. Zijn levenswerk zijn de vele kunstwerken die in de Nieuwe Bavo in Haarlem te zien zijn. Meer dan veertig jaar werkte hij daar. Naast ramen en wandschilderingen zijn er ook houtsnijwerk voor biechtstoelen, lichtkronen, kruiswegstaties en vaandels van zijn hand te vinden. Naast religieuze kunst voerde Bijvoet ook opdrachten uit voor particulieren en instellingen en hij maakte ook een aantal ontwerpen voor exlibris en gelegenheidsgrafiek, waarvan hierbij een voorbeeld. De tentoonstelling in het KathedraalMuseum en de publicatie van bijbehorende monografie is een uitgelezen gelegenheid om deze bijzondere kunstenaar opnieuw te ontdekken. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 28 oktober voor het publiek geopend. Openingtijden: dinsdag t/m vrijdag van 10:00-16:00 en zaterdag van 11:00-15:00.

Expositie Reinder Homan, Slochteren 30 september 2017 t/m 18 maart 2018
Reinder Homan: Fraeylemaborg, ets 2017

In het Koetshuis van Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren is van 30 september 2017 t/m 18 maart 2018 een tentoonstelling te zien met werk van de etser Reinder Homan (Smilde 1950). Speciaal voor deze expositie maakte Homan een sfeervolle ets van de Fraeylemaborg, tussen de lindebomen langs de borggracht. In de tentoonstelling is veel meer  nieuw werk te zien, maar tevens een keuze van oudere etsen uit de Jan Menze van Diepencollectie. "Het etsen is voor Homan een volkomen natuurlijke werkwijze, waarin zijn liefde voor de natuur zich het beste laat verbeelden. Deze Noordelijke Realist maakt portretten van een enkele boom of plant, maar ook hele bossen en bloeiende bermen, weiden in ochtendnevel of door parken omzoomde landhuizen", aldus de tekst in de uitnodiging voor de opening van de expositie. Deze vindt plaats op vrijdag 29 september, om 16.00 uur in de Grote Zaal van de Fraeylemaborg. Zie de uitnodiging voor meer details. Het adres van het landgoed is Hoofdweg 30, 9621 AL Slochteren; de openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Dag van de Prentkunst, Fochteloo 7 oktober 2017
De 3e Dag van de Prentkunst in het Centrum voor Prentkunst van Stichting Nobilis vindt weer plaats in het Friese Fochteloo, op 7 oktober van 10.30 tot 17.00 uur. Er is een rijk gevuld dagprogramma, met ook volop gelegenheid om te ruilen; er zal o.m. een tentoonstelling te zien zijn van het grafische werk van Cees Andriessen. Deze expositie wordt op deze dag officieel geopend, om 11.00 uur. Raadpleeg voor de verdere invulling van de dag het complete dagprogramma. Bekijk ook het volledige jaarprogramma van exposities in het Centrum voor Prentkunst, Zuideinde 26b, 8428 HE Fochteloo.

Schrijvers in het exlibris, Sint-Niklaas 24 oktober t/m 12 november 2017
Onze Belgische zustervereniging Graphia vzw organiseert van 24 oktober t/m 12 november in De Bib in Sint-Niklaas een tentoonstelling onder de titel Schrijvers in het exlibris. Grote kunst op klein formaat. Schrijversportretten en boekenthema's worden op originele wijze voor een groot publiek tentoongesteld. Het zijn unieke, originele en gepersonaliseerde exlibris uit de verzameling van Graphia-leden, ontworpen door grafici van diverse nationaliteiten. In samenhang met deze expositie geeft Jack van Peer, voorzitter van Graphia vzw, op zondag 12 november een lezing met als thema Het fenomeen exlibris en zijn toekomst. De Bib (zie hier de openingstijden) is te vinden aan het Herman Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas.

Workshop exlibris maken, Valkenswaard 11 november 2017
Litho-stenen
Altijd al een exlibris willen maken? Dat kan. Op zaterdag 11 november 2017 biedt het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard u de unieke gelegenheid deel te nemen aan een workshop steendrukken en tevens een eigen exlibris te maken. Deze workshop wordt geleid door de bekende Belgische kunstenaar Hedwig Pauwels en meester-drukker Francis Dierix. Deelnemers maken kennis met de fascinerende wereld van de lithografie en ontvangen tevens een zelf ontworpen en getekend exlibris in een oplage van 50 steendrukken. De dag begint om 10.00 uur; de kosten inclusief materialen, lunch, afsluitend drankje en de 50 afgedrukte exlibris bedragen € 135,00. Inschrijven is mogelijk tot 1 november 2017. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 8. Er zijn op het moment nog enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang. Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Lowies Giesen-Verbiest via tel.nr. 040-2049841 of via e-mail.

Ruildag Graphia, Hasselt 18 november 2017
De herfstruildag van onze Belgische zustervereniging Graphia vindt op zaterdag 18 november plaats in het Stadsmus, Maastrichterstraat 85 in Hasselt, aanvang 10.00 uur, einde 17.00 uur.

Winterruildag Exlibriswereld, Esbeek 9 december 2017
Op zaterdag 9 december vindt van 10.30 tot 16.00 uur een ruildag van Exlibriswereld plaats, op een nieuwe locatie: het Andreas Schotel Museum, Dorpsstraat 2 in het Brabantse Esbeek (5085 EG). Rond het middaguur zal de conservator van het Museum, Peter Thoben, een inleiding houden over het museum en zijn collectie. Voor wie met de auto komt is er op 50 meter loopafstand van het museum een ruim parkeerterrein; per openbaar vervoer is het museum bereikbaar vanaf Tilburg Centraal Station met bus 143, uitstappen halte Esbeekseweg, ook vlakbij het museum.

Ruildag Exlibriswereld, Valkenswaard 17 februari 2018
De locatie is het Steendrukmuseum, Oranje Nassaustraat 8c, Valkenswaard. Nadere informatie volgt.

Jaarvergadering/ruildag Exlibriswereld, De Bilt 12 mei 2018
De jaarvergadering vindt plaats in het Vergadercentrum HF Witte, Henri Dunantplain 4, De Bilt. De zaal is open om 10.00 uur, de jaarvergadering begint om 11.00 uur. Nadere informatie volgt.

Dag van de Prentkunst/ruildag Exlibriswereld, Fochteloo 6 oktober 2018
Plaats van handeling is het Centrum voor Prentkunst, Zuideinde 26b, Fochteloo. Nadere informatie volgt.

Ruildag Exlibriswereld, 8 december 2018
Van deze bijeenkomst is vooralsnog alleen de datum bekend. Mededelingen over locatie en verdere invulling volgen t.z.t.